Jump to content
You need to play a total of 10 battles to post in this section.
dieselhead

Graphics Card temps in port

14 comments in this topic

Recommended Posts

Member
356 posts
7,102 battles

Anyone else notice their GPU running harder in port than in battle? I have a GTX1080 so its not like im down on power. Clan mate with same size card told me his does the same thing. Wondering if it has something to do with the UI lag in port.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
683 posts
7,367 battles

In any specific port that you notice this problem? I never really check my GPU temp/performance, but I do notice if I'm in the premium port, it does lag a bit compared to other ports.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
326 posts
10,550 battles
2 hours ago, dieselhead said:

Anyone else notice their GPU running harder in port than in battle? I have a GTX1080 so its not like im down on power. Clan mate with same size card told me his does the same thing. Wondering if it has something to do with the UI lag in port.

Do u running test to check the temperature and performance run when running the game?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
356 posts
7,102 battles
6 hours ago, Darkworld_2015 said:

In any specific port that you notice this problem? I never really check my GPU temp/performance, but I do notice if I'm in the premium port, it does lag a bit compared to other ports.. 

Any port seems to be the same. It's not really a problem just something I noticed. I can tell its working harder than i battle as my fan speed ramps up and the temp indicator LED's change color.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
70 posts
4,682 battles

This has been an issue from the start.  Any port other than the open sea one ramps up the GFX temps/fans much higher than when actually playing a battle.  The same thing happens when viewing the "collection" screen in port.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
220 posts
11,643 battles

Yes. it has always been that way. GPU tends to work harder at the port especially if there's a lot of action like dunkek port. I even had a crash for leaving it too long last time. Actively using osd to to monitor this.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
356 posts
7,102 battles

Doesn't seem right to me, surely playing in battle should stress your GPU out a lot more than a mostly static port screen? Even the busiest ports wouldn't be rendering as much as what they would be in battle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
326 posts
10,550 battles

So I'm running the stress test between just staying at the port & when entering the battle; to find it out. Since the OP using GTX 1080, I swap my current GPU I'm using and put my GTX 1080 (Gigabyte Extreme Gaming 6GB GDDRX5). Since I'm too free & my GTX1080 just sitting in my shelf after I jump to RTX2080Ti, so just want to do the stress test to see the result by myself.

1/ As for GPU config:

For the stress and performance stress, the driver software version I'm using is 399.24.  

On OC setting, I just set it to stock config (no boost), while in Advance OC, I set it up with Gaming Mode.

As for game setting , I set everything to high.

Spoiler

config1.thumb.JPG.7c2def56e497b72fed5d5519b166d290.JPG965376037_config2.thumb.JPG.8b3155c3b80b445c09990bd716a3fbb3.JPGshot-18_10.24_17_21.56-0589.thumb.jpg.b1f9d47874b461289ebe41b73bc59aae.jpg

2/ Additional setting, I run my G-Sync monitor with 100Hz fresh rate & run the game with 3440x1440p. I adjust the "manage 3D settings" by changing the power management to Maximum Performance

Spoiler

537775828_config3.thumb.JPG.a938c6aeb644d797d7124038cd364d05.JPG375260611_config4.thumb.JPG.8acecb099ea4c5114b2b0829ef9bb892.JPG

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Result so far:

1/ While I'm running the game, enter the port & stay about 5 mins,  GPU temp shows 69ºC-70ºC with GPU core load read at 88% &  the GPU power run at 78%. The game framerate  run at 73-75 fps.

The GPU fan speed run at 1757 RPM

Spoiler

snap2.thumb.jpg.c428c3cd15f92d7c66990923b123edc6.jpg

 

2/ As I'm in battle, surprisingly the GPU temp decrease to 65ºC - 67ºC with GPU core load read at 67% &  the GPU power run at 70%. The game framerate  run at 61-75 fps.

The GPU fan speed decrease to 1657 RPM.

Spoiler

snap3.thumb.jpg.31fc73d4640c777cdf2c6727f9b4fe5b.jpg

 

3/ After the match, I just stay at port again for 5 mins. My GPU temp shows 70ºC-73ºC with GPU core load read at 85% &  the GPU power run at 72%. The game framerate  run at 73-75 fps.

The GPU fan speed increase to 1960 RPM.

Spoiler

snap5.thumb.jpg.06bb3e3424a03372ea1d473c8336fb57.jpg

 

To warp it up, the GPU seems running high at port due to:

1/ The game settings (the resolution & graphic config).

2/ The GPU have to run the rendering & animation, including the micro model in the port. Unlike the battle map most of the model were static & less menu tab to jump different game layers.

3/ Since I'm also learn with CAD program & not to mention  that seems the game run similar like AutoCAD for rendering, the game have to run lots... I mean a LOTS of LAYERS in background especially when you try or look different ships, camo, ships modules, flags,port & the animation. 

As for why GPU less stress in battle, u should know that the max ships to render in the game were 12 , the ships is already set by every player& the settings & the game maps are already "LOCK" by the game engine itself when entering the Battle Mode, which u cant change anything after that.

Unlike when u in port, where u have a lots layers and models to run, lets say that if u have 30 unlock ships with different hull, 30 different of camo's, 30 different flags, 30 different captian skin, so everytime u changing ur ships or skin, the game have to swap from a thousand layers until the game gets whats appearance ships (layers) u wanted. Not to mention the port animation that I mention before & more tabs menu to access different layers to generate. So that's why u see when u changing the ships u will get a "little lag" to process the rendering.  A lot of task to be done. 

Edited by ArchKongou

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
356 posts
7,102 battles
21 minutes ago, ArchKongou said:

So I'm running the stress test between just staying at the port & when entering the battle; to find it out. Since the OP using GTX 1080, I swap my current GPU I'm using and put my GTX 1080 (Gigabyte Extreme Gaming 6GB GDDRX5). Since I'm too free & my GTX1080 just sitting in my shelf after I jump to RTX2080Ti, so just want to do the stress test to see the result by myself.

1/ As for GPU config:

For the stress and performance stress, the driver software version I'm using is 399.24.  

On OC setting, I just set it to stock config (no boost), while in Advance OC, I set it up with Gaming Mode.

As for game setting , I set everything to high.

  Reveal hidden contents

config1.thumb.JPG.7c2def56e497b72fed5d5519b166d290.JPG965376037_config2.thumb.JPG.8b3155c3b80b445c09990bd716a3fbb3.JPGshot-18_10.24_17_21.56-0589.thumb.jpg.b1f9d47874b461289ebe41b73bc59aae.jpg

2/ Additional setting, I run my G-Sync monitor with 100Hz fresh rate & run the game with 3440x1440p. I adjust the "manage 3D settings" by changing the power management to Maximum Performance

  Reveal hidden contents

537775828_config3.thumb.JPG.a938c6aeb644d797d7124038cd364d05.JPG375260611_config4.thumb.JPG.8acecb099ea4c5114b2b0829ef9bb892.JPG

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Result so far:

1/ While I'm running the game, enter the port & stay about 5 mins,  GPU temp shows 69ºC-70ºC with GPU core load read at 88% &  the GPU power run at 78%. The game framerate  run at 73-75 fps.

The GPU fan speed run at 1757 RPM

  Reveal hidden contents

snap2.thumb.jpg.c428c3cd15f92d7c66990923b123edc6.jpg

 

2/ As I'm in battle, surprisingly the GPU temp decrease to 65ºC - 67ºC with GPU core load read at 67% &  the GPU power run at 70%. The game framerate  run at 61-75 fps.

The GPU fan speed decrease to 1657 RPM.

  Reveal hidden contents

snap3.thumb.jpg.31fc73d4640c777cdf2c6727f9b4fe5b.jpg

 

3/ After the match, I just stay at port again for 5 mins. My GPU temp shows 70ºC-73ºC with GPU core load read at 85% &  the GPU power run at 72%. The game framerate  run at 73-75 fps.

The GPU fan speed increase to 1960 RPM.

  Reveal hidden contents

snap5.thumb.jpg.06bb3e3424a03372ea1d473c8336fb57.jpg

 

To warp it up, the GPU seems running high at port due to:

1/ The game settings (the resolution & graphic config).

2/ The GPU have to run the rendering & animation, including the micro model in the port. Unlike the battle map most of the model were static & less menu tab to jump different game layers.

3/ Since I'm also learn with CAD program & not to mention  that seems the game run similar like AutoCAD for rendering, the game have to run lots... I mean a LOTS of LAYERS in background especially when you try or look different ships, camo, ships modules, flags,port & the animation. 

As for why GPU less stress in battle, u should know that the max ships to render in the game were 12 , the ships is already set by every player& the settings & the game maps are already "LOCK" by the game engine itself when entering the Battle Mode, which u cant change anything after that.

Unlike when u in port, where u have a lots layers and models to run, lets say that if u have 30 unlock ships with different hull, 30 different of camo's, 30 different flags, 30 different captian skin, so everytime u changing ur ships or skin, the game have to swap from a thousand layers until the game gets whats appearance ships (layers) u wanted. Not to mention the port animation that I mention before & more tabs menu to access different layers to generate. So that's why u see when u changing the ships u will get a "little lag" to process the rendering.  A lot of task to be done. 

None of that explains why just sitting in port doing nothing (not checking ships etc) that my GPU will ramp up compared to being in battle. I can literally just sit in port and not touch a thing and my GPU starts to work harder. Ive never played any other game in which this happens. Lets be honest here, an 8gb 1080 should handle anything in port at normal res without batting an eyelid. Yeah maybe running the game at 4k res may cause lag in port but im not running 4k.

Share this post


Link to post
Share on other sites
97
[LYNMF]
Member
991 posts
11,636 battles

i read from somewhere game loads all your ships in port so when you click on a ship then to another it loads quickly but in turn using alot more of the gpu thus it gets toasty

don't make sense to me but this is what i read from somewhere awhile back

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
220 posts
11,643 battles
14 hours ago, dieselhead said:

None of that explains why just sitting in port doing nothing (not checking ships etc) that my GPU will ramp up compared to being in battle. I can literally just sit in port and not touch a thing and my GPU starts to work harder. Ive never played any other game in which this happens. Lets be honest here, an 8gb 1080 should handle anything in port at normal res without batting an eyelid. Yeah maybe running the game at 4k res may cause lag in port but im not running 4k.

actually he pretty much sums it up nicely from the testing. Its not about what you were doing its about how the system is doing in the background.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
70 posts
4,682 battles

It still does not explain why when you are in the open sea port load is minimal but if whilst in that port you go to your campaign screen (say the Yamamoto one for example) the load/fans and temp ramp up. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
356 posts
7,102 battles

I find loading different ships is fine but if I want to open the chat window or change signals or camo the port is very laggy. Sounds to me like the port needs a re-design if its putting that much load on a 1080 while not even playing the game.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Member
1,040 posts
7,503 battles
On 10/24/2018 at 12:30 AM, dieselhead said:

Anyone else notice their GPU running harder in port than in battle? I have a GTX1080 so its not like im down on power. Clan mate with same size card told me his does the same thing. Wondering if it has something to do with the UI lag in port.

I’m not running a graphics “card”, but I the load on the system in port is surprisingly high. Well, there is a lot of detail and animation, I guess that’s why?

Share this post


Link to post
Share on other sites

×